wystawy
MLASK. Seksualizacja jedzenia w sztuce
UWAGA: 21.05. o 14 zapraszamy na ostatnie oprowadzanie kuratorskie, prosimy o wcześniejsze zapisy mailowa na adres wystawaiarchiwum20.21@gmail.com
MLASK. Seksualizacja jedzenia w sztuce
otwarcie: 28.04.2022
wystawa: 29.04-21.05.2022 (zapraszamy od środy do soboty 12-18, uwaga! 7 maja nieczynne, przepraszamy i zapraszamy we wtorek 10.05. o 18.15 na performans Zuzanny Janin)
Artystki: Iwona Demko, Cheryl Donegan, Lindsay Dye, Zuzanna Janin, KarolinaKonopka, Natalia LL, Karolina Majewska, Maria Pinińska - Bereś, JoannaRajkowska, Aleksandra Ska, Alina Szapocznikow, Lilianna Zeic
Kuratorki: Nina Gajewska, Maria Grzybowska, Maja Tomaszkiewicz, Aleksandra Weroniczak-Ballod, Aniela Zakrzewska
Opieka merytoryczna: Mariki Kuźmicz
Akt obcowania z jedzeniem w sposób wykraczający poza skontrolowane mniej lub bardziej ścisłą etykietą normy podlega w naszej (zachodniej) kulturze tabuizacji. Biologia przegryzania, zlizywania, ssania, żucia, wreszcie trawienia i wydalania stwarza mentalne zagrożenie dla współczesnego człowieka-obywatela, wciąż trwającego w strachu przed ciałem i jego fizjologią.
By ustrukturyzować i zrozumieć zjawisko przełamywania tabuizacji poprzez hedonistyczne akty przekształcenia roli pożywienia w obiekt erotyczny, obiekt performatywny, obiekt o nadanym głosie politycznym - przyjrzymy się przeobrażeniom relacji między ciałem, ciałem kobiecym, ciałem politycznym, żywnością i temu, jak podstawowa czynność konieczna do przetrwania stała się zarówno narzędziem opresji jak i wyzwolenia i anarchistycznych aktów emancypacji.
Mlask. Seksualizacja jedzenia w sztuce to wystawa organizowana przez studentki Wydziału Zarządzania Kulturą Wizualną warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, we współpracy z Fundacją Arton.
MLASK. Seksualizacja jedzenia w sztuce
otwarcie: 28.04.2022
wystawa: 29.04-21.05.2022 (zapraszamy od środy do soboty 12-18, uwaga! 7 maja nieczynne, przepraszamy i zapraszamy we wtorek 10.05. o 18.15 na performans Zuzanny Janin)
Artystki: Iwona Demko, Cheryl Donegan, Lindsay Dye, Zuzanna Janin, KarolinaKonopka, Natalia LL, Karolina Majewska, Maria Pinińska - Bereś, JoannaRajkowska, Aleksandra Ska, Alina Szapocznikow, Lilianna Zeic
Kuratorki: Nina Gajewska, Maria Grzybowska, Maja Tomaszkiewicz, Aleksandra Weroniczak-Ballod, Aniela Zakrzewska
Opieka merytoryczna: Mariki Kuźmicz
Akt obcowania z jedzeniem w sposób wykraczający poza skontrolowane mniej lub bardziej ścisłą etykietą normy podlega w naszej (zachodniej) kulturze tabuizacji. Biologia przegryzania, zlizywania, ssania, żucia, wreszcie trawienia i wydalania stwarza mentalne zagrożenie dla współczesnego człowieka-obywatela, wciąż trwającego w strachu przed ciałem i jego fizjologią.
By ustrukturyzować i zrozumieć zjawisko przełamywania tabuizacji poprzez hedonistyczne akty przekształcenia roli pożywienia w obiekt erotyczny, obiekt performatywny, obiekt o nadanym głosie politycznym - przyjrzymy się przeobrażeniom relacji między ciałem, ciałem kobiecym, ciałem politycznym, żywnością i temu, jak podstawowa czynność konieczna do przetrwania stała się zarówno narzędziem opresji jak i wyzwolenia i anarchistycznych aktów emancypacji.
Mlask. Seksualizacja jedzenia w sztuce to wystawa organizowana przez studentki Wydziału Zarządzania Kulturą Wizualną warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, we współpracy z Fundacją Arton.